Menu

Miksi olutta verotetaan Suomessa enemmän kuin viinejä?

Suomen hallituksen tavoitteena on nostaa alkoholiveroja 50 miljoonalla eurolla 1.1.2021. Valtiovarainministeriön tekemässä ehdotuksessa veronkorotus olisi keskimäärin 5 % kaikissa alkoholiryhmissä. Sinebrychoff katsoo, että korotus tulisi kohdistaa viineihin, joita verotetaan oluita vähemmän. Veronkorotus menee eduskunnan käsittelyyn 5.10. ja lopullinen korotus selvinnee marraskuun puolella.

Sinebrychoff ei yleisesti ottaen vastusta veroja, vaan sitä, että verotus ei ole oikeudenmukaista ja perusteiltaan loogista. Näin ei ole alkoholiverojen osalta, ja valtiovarainministeriön ehdotus tasakorotuksista ei tälläkään kertaa muuta tilannetta. Sinebrychoff lausui asiasta kantansa valtiovarainministeriön (VM) lakiehdotukseen alkoholiverojen korottamisesta. Liitteenä lausuntomme, jonka pääsisältö on tämä:

Terveys

Viinit ovat oluita huomattavasti matalammin verotettuja. Tätä on vaikea ymmärtää, sillä yleinen ohje myös Maailman terveysjärjestö WHO:lta on se, että vero-ohjausta tulisi käyttää ohjaamaan ihmisiä juomaan miedoimpia juomia. Vero-ohjaus Suomessa suosii kuitenkin viinejä. Sen sijaan relaatiossa viinit – viinat vero-ohjaus on viineihin. Ei viinoihin, joiden verotus on viinejä korkeampi. Tässä kuva nykyisestä alkoholiverotasosta, punaisella VM:n ehdottamat korotukset: 

Työllisyys

Sinebrychoffin on vaikea ymmärtää viinien suotuisampaa kohtelua myöskään työllisyysnäkökulmasta, sillä panimoala työllistää Suomessa paljon enemmän kuin viinit. Alhaalla näkemyksemme siitä, miten eri alkoholijuomat vaikuttavat työllisyyteen ja mikä on niissä kulutustrendi.

Kuva kertoo sen, että viinien kulutus on nousussa, kun taas oluiden ja viinojen on laskussa. Mikäli tilanne olisi niin, että esimerkiksi oluen kulutus olisi nousussa, seuraisi tästä suurella varmuudella se, että olutta päätettäisiin verottaa muita juomaryhmiä ankarammin.

Näkemyksemme oikeudenmukaisesta ja loogisesta alkoholiverotuksesta

Oma näkemyksemme on siis se, että Suomeen tulee saada mietoihin ohjaava verotus. Mikäli viinien saamasta verotuesta luovuttaisiin kerralla, näyttäisi veropylväikkö tältä:

Valtiolle tämä merkitsisi 93 miljoonaa euroa valmisteverotuloja ja päälle verosta maksettavat ALV:it, yhteensä 115 miljoonaa euroa. Mikäli kertakorotus tuntuu liian dramaattiselta, voidaan viinin veronkorotus tehdä kahdessa erässä. On kuitenkin tärkeää, että viinien suotuisampi verokohtelu poistetaan mahdollisimman pian.

200-vuotias Sinebrychoff on Suomen johtava oluiden, siidereiden sekä virvoitus- ja energiajuomien valmistaja, joka tarjoaa myös kattavan valikoiman kansainvälisiä oluita ja yhteistyökumppaniensa kautta laajan valikoiman muita alkoholijuomia. Sinebrychoff aloitti panimotoiminnan 1819 ja on tänään Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff valmistaa Coca-Colan juomat Suomessa. Sinebrychoff on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia.

www.sinebrychoff.fifacebook.com/Sinebrychoff1819 — Twitter: @Sinebrychoff — Instagram: Sinebrychoff1819 — YouTube: Sinebrychoff1819 — kohtuullisesti.fi