Menu
Sinebrychoff Carbon Neutral 2021-1920px.jpg

Sinebrychoff ja kestävä kehitys

Tekojamme ja saavutuksiamme vastuullisuudessa - Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs

Sinebrychoffin panimo on GHG-protokollan Scope 1 ja Scope 2 mukainen hiilineutraali panimo. Olemme saaneet Keravan panimon ja muun juomanvalmistuksen energiakäytön hiilidioksidipäästöt NOLLAAN – 9 vuotta tavoitteestamme etuajassa.

Sinebrychoffin juomien arvoketjun hiilijalanjälki on 25 kg CO2e/hl, pysyen edellisen laskentavuoden (2022) tasolla. Arvoketjussa ovat mukana maanviljely, tuotanto, pakkaukset, kuljetukset ja kylmälaitteet.

Kokonaispäästömme ovat vuodesta 2015 pienentyneet 83 000 tonnia CO2e, mikä vastaa noin 32 000 henkilöauton vuosipäästöjä.

Tehtaalle tulevan lämmön tuotantotapa vaihtelee voimalaitosten tilanteen ja lämmöntarpeen mukaan. Alkuperätakuiden avulla varmistamme, että Keravan Energia tuottaa vuosittain hankkimamme lämpöenergiamäärän uusiutuvilla polttoaineilla. Tuotteidemme valmistukseen käytetty sähkö hankitaan kansallisesta sähköverkosta. Alkuperätakuiden avulla varmistamme, että sähkömarkkinoille tuotetaan vastaava määrä uusiutuvaa sähköä.

Hiilineutraaliuteen pääsemisessä auttoivat myös lämmön talteenoton tehostaminen, laitteistojen pesuprosessit, LED-valaistukseen siirtyminen ja ilmanvaihdon modernisointi.

Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO and Beyond, eli Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, ei-kestävää viljelyä, vesi- ja pakkaushukkaa, vastuutonta juomista ja työtapaturmia.  Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: Virvoitusjuomaosastolla käyttöönotetun pesumenetelmän ansiosta säästämme 15 000 m3 eli 15 miljoonaa litraa vettä vuositasolla. Myös osaston pesuaika on lyhentynyt sen myötä neljänneksellä ja prosessilämpöä ja sähköä säästyy uuden menetelmän ansiosta.

Kokonaisvedenkulutuksemme per valmis juomalitra on vain 2,1 l/l.  Vuoteen 2015 verrattuna käytämme nyt vuositasolla yli 100 miljoonaa litraa vähemmän vettä.

Vuonna 2024 onnistuimme vähentämään elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä jopa 27 %, mikä tuotannossamme tarkoittaa satojen tuhansien litrojen hävikin vähentämistä.  

Vuoden 2030 tavoite on valmistaa litra juomaa 2,0 litralla vettä.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Keräsimme 2024 lämpöpumppujen  avulla talteen lämpöä 5 600 MWh, mikä on noin 15 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Kerätty lämpö vastaa 330 omakotitalon vuotuista lämpötarvetta.

Lämmön talteenottoa olisi vielä mahdollista lisätä, mutta haasteeksi muodostuu käyttökohteiden löytäminen talteen otetulle lämmölle. Lämmön talteenottoa olisi vielä mahdollista lisätä, mutta haasteeksi muodostuu käyttökohteiden löytäminen talteen otetulle lämmölle. Työ hukkalämmön parissa jatkuu, ja olemme avanneet aiheesta keskustelun myös Keravan Energian kanssa ylimääräisen hukkalämmön hyödyntämiseksi.

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

KOFF Jouluoluen ohra uudistavan viljelyn menetelmiä käyttäen

Suomen vanhin ja suosituin, jo 16. kerran pellolle jäljitettävä jouluolut, on tänä vuonna jälleen valmistettu uudistavan viljelyn menetelmiä käyttävän tilan mallasohrasta. Ohra on kasvatettu Jussi Myyrinmaan tilalla Nurmijärvellä.

Yhteistyökumppaneinamme olivat viljelijöiden lisäksi mallastaja Viking Malt sekä Baltic Sea Action Group (BSAG). BSAG:n ja Viking Maltin auditoinnissa ja arviossa tarkastellaan tilan viljelyä, lajikkeiden valintaa, lannoitusta, viljelykiertoa, ohran kuivaamista ja varastointia. Tärkeää on, että kaikki resurssit, jotka peltoon laitetaan, saadaan sieltä myös takaisin. Uudistava viljely on kestävän kehityksen tavoitteissamme - tavoitteena on saada kaikki mallasohra uudistavan viljelyn tiloilta vuoteen 2040 mennessä.

Edistämme kansallista tieteeseen perustuvaa uudistavan viljelyn tutkimusta yhdessä LUKE:n (Suomen Luonnonvarakeskus) kanssa Kasvien kierto -hankkeessa. 

Puolen litran muovipullot 100 % kierrätettyä muovia

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien
arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 50 %. Tavoitteemme on, että vuonna 2040 100 % pakkauksistamme on uusiutuvia, uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä.

Uudet pullot ovat parasta, mitä käytetyistä pulloista voi tehdä. Sinebrychoff ja Coca-Cola siirtyivät keväällä 2022 käyttämään Keravalla valmistetuissa juomissa puolen litran pulloja, jotka on kokonaan valmistettu vanhoista juomapulloista kierrätetystä muovista - korkkia ja etikettiä lukuunottamatta. Coca-Colan, Coca-Cola Zeron, Fantan, Spriten ja Bonaquan 500 ml pulloissa ei käytetä enää neitseellistä muovia. Sinebrychoff on Suomen suurin juomayhtiö, jonka valmistamien virvoitusjuomien ja vesien kaikki puolen litran pullot ovat kokonaan kierrätysmuovia.

 

100 % kierrätettyä muovia

100 % kierrätettyä muovia

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! 

Älykäs energianhallintajärjestelmä siivittää Suomea hiilineutraaliksi

Vuonna 2020 Sinebrychoff liittyi Siemensin koordinoimaan projektiin virtuaalisen älykkään energianhallintajärjestelmän rakentamiseksi.

Se sisältää modulaarisen sähkövaraston, joka on puolen jalkapallokentän kokoinen ja koostuu lukuisista 2 m x 2 m x 2 m akuista. Tämä 20 MWh sähkövarasto liitettiin verkkoon lokakuun lopussa 2021 ja panimoomme maaliskuussa 2022.

Yhteys verkkoon mahdollistaa kulutuksen joustavuuden ja hiilipohjaisen varavoiman käytön vähentämisen valtakunnallisesti, mikä puolestaan edistää Suomen tavoitetta hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2023

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä!

Kyseessä on Sinebrychoffin järjestyksessään 15. kestävän kehityksen katsaus. Vuodesta 2017 lähtien raportointi on noudattanut Carlsberg-konsernin kestävän kehityksen ohjelman rakennetta.