200 vuotta täyttävän Sinebrychoffin – Pohjoismaiden vanhimman panimon – oluenvalmistuksesta ovat kahden vuosisadan aikana vastanneet kymmenet kansainväliset ja suomalaiset panimomestarit. Heidän uraansa on tutkinut Helsingin Sanomissa uransa tehnyt toimittaja Jussi Rokka. Sinebrychoff toivoo, että myös muut panimot, isot ja pienet, kokoaisivat historiaansa talteen.
Intohimona olut on panimomestareiden historiaa, mutta samalla panimon nimeltä Sinebrychoff historiaa. Kehitys 1800-luvun alun pienestä panimosta nykyaikaiseksi globaalissa talousmaailmassa toimivaksi yritykseksi on ollut 200 vuoden matka, jossa panimomestarit toinen toisensa jälkeen ovat vastanneet korkeatasoisilla oluilla yrityksen elinkelpoisuuden perustasta.
”Liika valo ei ole hyväksi oluen säilymiselle raikkaan nautittavana. Useat tuntemani panimomestaritkin vaikuttavat kernaammin pysyttelevän poissa julkisuuden valokeilasta ja antavat oluittensa puhua puolestaan. Tällä panimomestareihin suunnatulla kohdevalon väläyksellä haluan kunnioittaa entisiä, nykyisiä ja tulevia panimomestareita – laadukkaan oluen tekijöitä”, Jussi Rokka sanoo esipuheessaan.
Parasta mahdollista laatua
Nikolai Sinebrychoff perusti panimon Hietalahteen 13.10.1819. Hän edellytti panimomestareilta parasta mahdollista laatua. Saksalainen August Putzscher on ensimmäinen Sinebrychoffin panimomestari, josta on säilynyt kirjallista tietoa. Putzscherin kanssa tehty sopimus panimomestarina toimimisesta on päivätty 31.8.1820.
Augustin veli, panimomestari Gottfried Putzcher lupasi Nikolaille yhteisessä sopimuksessaan 1829, että panee sellaista olutta, joka vastaa laadultaan Helsingin parasta leipää. Kymmenkohtainen venäjänkielinen sopimus, jonka Rokka, on tutkimuksen helmi ja valottaa niin panimomestarin ja panimon omistajan tärkeää luottamussuhdetta kuin oluen laadun merkitystä.
Kansainvälisen osaamisen myötä Sinebrychoffin panimomestarit toivat Suomeen ensimmäisenä lageroluen, joka yleistyi Euroopassa Carlsbergin panimolaboratoriossa kehitetyn hiivan puhdasviljelyn jälkeen 1800-luvun lopulla. Lagerhiiva otettiin Hietalahdessa käyttöön saksalaisen panimomestari Georg Dürrin aikana.
Albin Amberger kehitti oluenvalmistusta Suomessa lähes 50 vuotta
Mallasmestarina 1899 aloittaneen, 1902 panimomestariksi ylennetyn ruotsalaisen Albin Ambergerin merkitys Sinebrychoffilla oli merkittävä. Vuonna 1908 hän perusti Hietalahteen Suomen ensimmäisen täydellisen panimolaboratorion. Kieltolain aikana Amberger tutki muun muassa alkoholin vaikutusta oluen säilyvyyteen. Panimoteollisuusyhdistys käytti hänen tutkimustuloksiaan yrittäessään vakuuttaa valtiovaltaa siitä, että mallasjuomien sallittua alkoholipitoisuutta tulisi nostaa. Amberger pisti alulle myös suomalaisen mallasohran laadun parantamiseen tähtäävän projektin. Hän toimi Sinebrychoffin palveluksessa kuolemaansa saakka, vuoteen 1945.
Toinen vuosisata on suomalaisten panimomestarien
Sinebrychoffin panimomestarit olivat yli 100 vuotta saksalaisia tai ruotsalaisia. Ragnar Bäck on ensimmäinen suomalainen Sinebrychoffin palveluksessa ollut panimomestari (1930).
Vuonna 1957 panimomestarit Nils Sandman ja Boris Orlo kehittivät yhdessä laboratoriopäällikkö Aarne Rahialan kanssa Sinebrychoff Porterin, jonka suosio ja valmistus jatkuu yhä. Porter on pitkäaikaisin samalla reseptillä Suomessa valmistettu olut.
Vaikkakaan eivät panimomestarikouluja käyneet, tuotantojohtaja ja panimomestarin työtä tehnyt Kimmo Jääskeläinen ja kehitysjohtaja Esko Pajunen olivat tärkeässä roolissa Sinebrychoffin oluenvalmistuksen kehittämisessä 1970 - 90-luvuilla ja panimon siirtyessä Hietalahdesta Keravalle 1992. Kansainvälisellä tasollakin erittäin arvostettu Pajunen toimi myös European Brewers Conventionin presidenttinä vuosituhannen vaihteessa.
Sinebrychoffin panimomestarit tänään
Panimomestari ei ole pelkästään ammattinimike, vaan oppiarvo. Panimomestarikoulutuksen voi käydä Kööpenhaminassa, Chicagossa tai Münchenissä. 2019 Sinebrychoffin palveluksessa toimii kuusi panimomestarikoulutuksen käynyttä, tuotantojohtaja Bo Ranta, pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska, panimomestarit Heikki Vuokko ja Harry Berg, laatu- ja kehityspäällikkö Rauno Sillanpää ja Senior Business Process Manager Paula Hantula. Panimomestarit voivat työskennellä moninaisissa tehtävissä.
Sinebrychoffin panimomestarien tuorein taidonnäyte on 1819 - Sinebrychoffin 200-juhlaolut, joka on Tapio Kangas-Heiskan Saccharomyces paradoxus -villihiivalla ja modernilla lagerhiivalla valmistama täysmallasolut. Se yhdistää 1800-luvun perinteen moderniin panimo-osaamiseen. Uusi panimotaito yhdistyy vanhaan myös humaloinnissa, KOFF- ja Karhu-oluista tutun Saaz-humalan lisäksi 1819:ssä on käytetty maatiaishumalaa Heikki Vuokon pihasta.
Kuten Nikolain ja Putzscherin sopimuksessa, laatu on yhä Sinebrychoffin panimomestareiden ykkösasia. Haastamme myös kaikki muut suomalaiset panimot kokoamaan niin panimonsa kuin panimomestariensa historiaa jälkipolville. Työmme on osa suomalaista kulttuuria.
Mitä syntyi siitä, kun 16-vuotias pantiin johtamaan panimoa?
Teini-ikäisenä Nikolai Sinebrychoff menetti isänsä ja otti tämän liiketoiminnan johdettavakseen. Päivälleen tänään, vuonna 1819, hän sai luvan rakentaa panimon Helsingin Hietalahteen. Paikalle, josta edelleen löydät Sinebrychoffin puiston ja taidemuseon. Pohjoismaiden vanhimman panimon perustamispäivää juhlitaan tänään suomalaisen oluen päivänä.
Nikolai ja hänen jälkeensä tulleet muuttivat maatamme paremmaksi. Monin tavoin, oli kyse varattomien sairaanhoidosta, korkeakulttuurin tuomisesta maahamme tai rakennuksista, jotka määrittelevät Helsingin.
Perustajan henki ohjaa Sinebrychoffia tänäkin päivänä. Me haluamme muuttaa maailmaa.
Valmistamme maan suosituimmat juomat kuten Karhu, KOFF, Porter, Battery, Somersby, Carlsberg, Crowmoor ja Coca-Cola, mutta olemme myös sitoutuneet Suomen kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Olemme hiilineutraali panimo ja puolitamme veden käytön jo 2030. Tavoitteenamme on myös vastuullinen juomakulttuuri ja täydellinen työturvallisuus.
Tulevaisuutta voi ja tulee muuttaa. Tämän päivän maailma on monin tavoin parempi kuin 16-vuotiaan Nikolain. Meidän tehtävämme on varmistaa, että se on sellainen myös 200 vuoden kuluttua.
Käymme parempaan huomiseen.
Intohimona olut -tutkimus löytyy linkistä: http://intohimonaolut.fi
Lisätietoja: viestintäpäällikkö Timo Mikkola, Sinebrychoff, puh: 040 8307176, email: [email protected]
200-vuotias Sinebrychoff on Suomen johtava oluiden, siidereiden sekä virvoitus- ja energiajuomien valmistaja, joka tarjoaa myös kattavan valikoiman kansainvälisiä oluita ja yhteistyökumppaniensa kautta laajan valikoiman muita alkoholijuomia. Sinebrychoff aloitti panimotoiminnan 1819 ja on tänään Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff valmistaa Coca-Colan juomat Suomessa. Sinebrychoff on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia.
www.sinebrychoff.fi — facebook.com/Sinebrychoff1819 — Twitter: @Sinebrychoff — Instagram: Sinebrychoff1819 — YouTube: Sinebrychoff1819 — kohtuullisesti.fi