Menu
09_SFF_Challenge_1260.jpg

Nicolas Sinebrychoff Challenge

Maailman vanhimpia purjehduskilpailuita

Vuodesta 1888 lähtien 6mR-veneillä kilpailtu Nicolas Sinebrychoff Challenge purjehditaan joka kesä ja se on yksi maailman perinteisimpiä purjehduskisoja.

Nicolas Sinebrychoff Challenge -purjehduskisa on kaksiosainen: aamupäivällä purjehditaan match race -hengessä, ja parhaat pisteet saanut haastaa iltapäivällä edellisen vuoden voittajan.  

Merten vinttikoirat 6mR:t herättävät intohimoja

Nämä klassiset, mahonkiset kilpaveneet herättävät purjehtijoissa intohimoja ja moni pitää näitä "merten vinttikoiria" maailman kauneimpana veneluokkana. Kuutonen on klassinen kilpapurjeveneluokka, jonka veneet on suunniteltu kansainvälisen säännön eli R-mittasäännön mukaan mittalukuun alle kuusi. Jokainen vene on erilainen; peruskuutosella on pituutta noin 11 metriä ja painoa noin neljä tonnia. Alus on rakennettu nimenomaan kilpakäyttöön ja sen kilpamiehistössä on viisi jäsentä.

Suomen klassinen kuutoslaivue on tällä hetkellä yksi maailman suurimmista. Kiinnostus vanhoihin puuveneisiin ja niiden restaurointiin on ollut kasvussa 1980-luvulta lähtien. 6mR-liiton rekisterissä on komeat 40 kuutosta, joista merkittävä osa kilpailee aktiivisesti.

Kilpailuhengen juuret 1890-luvulla

NJK:n kilpailuhengen juuret vievät 1890-luvulle. Ruotsalaisen pursiseura KSSS:n (Kungliga Svenska Segel Sällskapet) kanssa kisattiin tuohon aikaan usein. Kun ruotsalaiset voittivat haastekilpailun, rakennettiin taas uusi ja nopea purjevene, jotta pokaali saatiin takaisin. Uusilla veneillä voitto tulikin kotiin ja voitoista tulikin aikansa jymy-uutisia.

Kommodori Nicolas Sinebrychoff lahjoitti pokaalin

Maineen ja kunnian lisäksi haastekilpailun palkintona on yksi maailman vanhimmista urheilupokaaleista. Idea pokaalista tuli Alexander Hintzeltä*, jonka tavoitteena oli nostaa suomalaisen kilpapurjehduksen ja venekannan tasoa sekä järjestää kansainvälisiä regattoja ja lisätä pursiseurojen välistä kanssakäymistä niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa.  

* Toimittaja ja urheiluvaikuttaja Alexander Hintze oli tunnettu teräväkielisyyydestään ja työstään ensimmäisen suomalaisen urheilulehden Sportenin eli Tidning för manligt idrott -lehden päätoimittajana.

Innokas purjehtija ja jo 28-vuotiaana NJK:n kommodoriksi valittu, varakkaan Sinebrychoffin panimosuvun vesa Nicolas Sinebrychoff (kuvassa) tarjoutui kustantamaan pokaalin, jos se kantaisi hänen nimeään. Nicolas luovutti arvokkaan pokaalin haastekilpailun palkinnoksi NJK:n 25-vuotisjuhlassa vuonna 1886. Aikansa mittapuulla kalliin ja hienon Pietarissa teetetyn pokaalin oli suunnitellut merimaalari Oscar Kleineh. Yhteys Sinebrychoffin panimoon löytyy, sillä Oscarin vanhemmat olivat ravintoloitsija Louis Gabriel Kleineh* ja Maria Kristina Forsell. Oscar on tunnettu meri- ja rannikkomaisemamaalauksistaan, jotka kuvaavat Suomenlahden rannikkoa ja saaristoa.

*Louis Gabriel Kleineh oli saksalaissyntyinen hotelli ja ravintolayrittäjä, joka hallitsi Helsingin hotelli- ja ravintolatoimintaa 1800-luvun puolivälissä.  Hän muun muassa johti Helsingin kulttuurielämän keskuksena toiminutta Seurahuonetta vuosina 1843–1861. Hänen ja Marian yhdeksästä lapsesta tunnetuin on taidemaalari Oskar Kleineh (1846–1919).

Pursiseura NJK

NJK:n eli Nyländska Jaktklubbenin historia on ollut monivivahteista. Se aloitti toimintansa vuonna 1861, tsaari Aleksanteri II:n hyväksyttyä seuran säännöt Pietarissa, sillä siihen aikaan Suomi oli Suomen Suurruhtinaskunta ja osa Venäjän Tsaarin Valtakuntaa. NJK:n ensimmäinen paviljonki, jonne Nicolas lahjoitti huonekalut, valmistui vuonna 1881 Mössenholmenin saarelle Sinebrychoffeille kuuluneen Hagalundin kartanon maille, nykyisen Westendin edustalle. NJK sai myöhemmin vuokrata Helsingin Eteläsatamassa pienen Valkosaari-nimisen saaren vuotuisen 225 Suomen markan nimellisarvosta. (Huomaa: erittäin edullinen vuosivuokra. Perimätiedon mukaan Nicolas itse neuvotteli Valkosaaren vuokrasopimuksen Helsingin kaupungin kanssa.) Paviljonki siirrettiin vuonna 1885 Nicolaksen toimesta Valkosaareen. Nykyinen paviljonki, jonka ovat piirtäneet arkkitehdit Estlander ja Settergren, vihittiin käyttöön elokuussa 1900. Rakennuksen perinteinen tyyli ja taso on säilytetty meidän päiviimme asti.

Nykyisin NJK on Suomen suurin ja vanhin rekisteröity pursiseura, jolla on tuhansia jäseniä.

Seuran tavoitteena on kuulua maamme johtaviin pursiseuroihin ja vaikuttaa purjehdustaitojen ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäämiseen. Suuri merkitys on junioreiden purjehdustaitojen edistämisellä, senioreita unohtamatta. Seuralla on huippuvalmentajia, jotka pystyvät antamaan monen eri tason huippukoulutusta.

Ilmassa oli haastetta ihan alusta asti

Ensimmäinen haastaja pokaalille ilmaantui jo vuonna 1888. Haaste sai vipinää NJK:n jäseniin. Modernin kilpaveneen piirustukset pistettiin tilaukseen skotlantilaiselta G.L. Watsonilta, ja tuloksena oli Valkosaaren telakalla rakennettu Judith-purjevene, joka voitti ensimmäisen haastekilpailun ja mullisti samalla suomalaisen käsityksen kilpapurjehduksesta ja kilpaveneestä. Ensimmäisen haasteen jälkeen seurasi lisää haasteita. Pokaalin voittamiseksi pursiseurat tekivät kaikkensa. Varsinkin NJK:n ja ruotsalaisen KSSS:n välillä käytiin useita tiukkoja kisoja sekä Helsingin että Sandhamnin edustalla.

Vuodesta 1886 lähtien Nicolas Sinebrychoff Challenge Cupin ja sen upean palkintopokaalin tavoitteena on ollut suomalaisen kilpapurjehduksen ja venekannan tason kohottaminen ja eri pursiseurojen välisen kanssakäymisen edistäminen. 6mR-purjeveneiden elinvoimaisuuden jatkossakin takaa kasvava kiinnostus vanhoihin puuveneisiin ja niiden restaurointiin ja ennen kaikkea jokaisen purjehtijan intohimo lajiin.

Lue lisää Suomen 6mR-liiton verkkosivuilta.