Menu
Sinebrychoff Carbon Neutral 2021-1920px.jpg

Sinebrychoff ja ympäristö 2024

Sinebrychoffin panimo on GHG-protokollan Scope 1 ja Scope 2 mukainen hiilineutraali panimo. Olemme saaneet Keravan panimon ja muun juomanvalmistuksen energiakäytön hiilidioksidipäästöt NOLLAAN – 9 vuotta tavoitteestamme etuajassa.

Vuonna 2023 Carlsberg-konserni päivitti koko juomanvalmistuksen arvoketjun kattavan hiilijalanjälkilaskennan yhteistyössä Carbon Trustin kanssa vuoden 2022 tietojen pohjalta. Sinebrychoffin juomien arvoketjun hiilijalanjälki on pienentynyt 23 % verrattuna vuoteen 2015 – arvoketjussa ovat mukana maanviljely, tuotanto, pakkaukset, kuljetukset ja kylmälaitteet. Kokonaispäästömme ovat vuodesta 2015 pienentyneet 83 000 tonnia CO2e, mikä vastaa noin 32 000 henkilöauton vuosipäästöjä.

Iso harppaus kohti hiilineutraalia panimoa tehtiin tammikuussa 2021, kun siirryimme valmistamaan kaikki juomamme uusiutuvalla energialla. Tämä tuli mahdolliseksi, kun yhteistyökumppanimme Keravan Energia luopui turpeen käytöstä 1.1.2021 alkaen, eikä juomien valmistamiseen käytetä fossiilisia polttoaineita. Valmistamme siis kaikki juomamme 100 % uusiutuvalla energialla.  Hiilineutraaliuteen pääsemisessä auttoivat myös lämmön talteenoton tehostaminen, laitteistojen pesuprosessit, LED-valaistukseen siirtyminen ja ilmanvaihdon modernisointi.

Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO and Beyond, eli Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, ei-kestävää viljelyä, vesi- ja pakkaushukkaa, vastuutonta juomista ja työtapaturmia.  Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Työnjohtaja Jari Vironen

Työnjohtaja Jari Vironen

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: vuonna 2023 raakavettä kului 2,09 litraa tuotettua juomalitraa kohti. 2023 vesitehokkuutta optimoidaan edelleen. Vuoden 2030 tavoite on valmistaa litra juomaa 2,0 litralla vettä.

Prosessioptimoinneilla ja tuotantojen suunnittelua parantamalla onnistuimme vähentämään jo entisestään alhaista vedenkulutusta yhdellä prosentilla. Veden säästön lisäksi muutokset tarkoittivat energiansäästöjä. Paransimme energiatehokkuuttamme myös lisäämällä panimolle LED-valaistusta sekä optimoimalla muovipullojen puhallusprosessin energiankäyttöä.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Keräsimme 2023 lämpöpumppujen  avulla talteen lämpöä 6 100 MWh, mikä on noin 18 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Kerätty lämpö vastaa 360 omakotitalon vuotuista lämpötarvetta.

Lämmön talteenottoa olisi vielä mahdollista lisätä, mutta haasteeksi muodostuu käyttökohteiden löytäminen talteen otetulle lämmölle. Lämmön talteenottoa olisi vielä mahdollista lisätä, mutta haasteeksi muodostuu käyttökohteiden löytäminen talteen otetulle lämmölle. Työ hukkalämmön parissa jatkuu, ja olemme avanneet aiheesta keskustelun myös Keravan Energian kanssa ylimääräisen hukkalämmön hyödyntämiseksi.

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Jonas ja Elina Valkeinen

Jonas ja Elina Valkeinen

KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävälllinen olut

Suomen vanhin ja suosituin, jo 16. kerran pellolle jäljitettävä jouluolut, on tänä vuonna jälleen valmistettu uudistavan viljelyn menetelmiä käyttävän tilan mallasohrasta. Ohra on kasvatettu Elina ja Jonas Valkeisen tilalla Kouvolan Raussilassa. KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävällinen olut.

KOFF Jouluoluen viljelijät on jälleen valittu mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi näin jäljittää pellosta pöytään. Viking Maltin suorittaman auditoinnin lisäksi Baltic Sea Action Group (BSAG) arvioi tilan toiminnan Itämeri-ystävällisyyden. 

Auditoinnissa ja arviossa tarkastellaan tilan viljelyä, lajikkeiden valintaa, lannoitusta, viljelykiertoa, ohran kuivaamista ja varastointia. Tärkeää on, että kaikki resurssit, jotka peltoon laitetaan, saadaan sieltä myös takaisin. Uudistava viljely on kestävän kehityksen tavoitteissamme - tavoitteena on saada kaikki mallasohra uudistavan viljelyn tiloilta vuoteen 2040 mennessä.

Puolen litran muovipullot 100 % kierrätettyä muovia

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien
arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 50 %. Tavoitteemme on, että vuonna 2040 100 % pakkauksistamme on uusiutuvia, uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä.

Uudet pullot ovat parasta, mitä käytetyistä pulloista voi tehdä. Sinebrychoff ja Coca-Cola siirtyivät keväällä 2022 käyttämään Keravalla valmistetuissa juomissa puolen litran pulloja, jotka on kokonaan valmistettu vanhoista juomapulloista kierrätetystä muovista - korkkia ja etikettiä lukuunottamatta. Coca-Colan, Coca-Cola Zeron, Fantan, Spriten ja Bonaquan 500 ml pulloissa ei käytetä enää neitseellistä muovia. Sinebrychoff on Suomen suurin juomayhtiö, jonka valmistamien virvoitusjuomien ja vesien kaikki puolen litran pullot ovat kokonaan kierrätysmuovia.

 

100 % kierrätettyä muovia

100 % kierrätettyä muovia

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! 

Älykäs energianhallintajärjestelmä siivittää Suomea hiilineutraaliksi

Vuonna 2020 Sinebrychoff liittyi Siemensin koordinoimaan projektiin virtuaalisen älykkään energianhallintajärjestelmän rakentamiseksi.

Se sisältää modulaarisen sähkövaraston, joka on puolen jalkapallokentän kokoinen ja koostuu lukuisista 2 m x 2 m x 2 m akuista. Tämä 20 MWh sähkövarasto liitettiin verkkoon lokakuun lopussa 2021 ja panimoomme maaliskuussa 2022.

Yhteys verkkoon mahdollistaa kulutuksen joustavuuden ja hiilipohjaisen varavoiman käytön vähentämisen valtakunnallisesti, mikä puolestaan edistää Suomen tavoitetta hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2023

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä!

Kyseessä on Sinebrychoffin järjestyksessään 15. kestävän kehityksen katsaus. Vuodesta 2017 lähtien raportointi on noudattanut Carlsberg-konsernin kestävän kehityksen ohjelman rakennetta.