Menu
001 SFF pelto Petri Arovuori 8-2018 LOW RES.jpg

Sinebrychoff ja ympäristö 2019

Together Towards ZERO

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO, eli yhdessä kohti nollaa. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, vedenkäyttöämme, vastuutonta juomista ja työtapaturmia. Together Towards ZEROn tavoitteena on mm. poistaa hiilenkäyttö konsernissa kokonaan, puolittaa vedenkäyttö , saada aina alkoholiton olut tarjolle yhdessä muiden oluiden kanssa ja vähentää tai jopa poistaa työtapaturmat konsernissamme, eli myös Sinebrychoffilla, vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Together Towards ZEROssa on neljä suurta teemaa, joista kaksi liittyy ympäristöön.

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: vuonna 2018 raakavettä kului 2,3 litraa tuotettua juomalitraa kohti. Vuoden 2019 tavoite on sama 2,3 litraa per tuotettu juomalitra, mutta viimeistään vuonna 2022 on tarkoitus päästä 2,05 litraan per tuotettu juomalitra. Pitkän aikavälin tavoite on Together Towards ZERO -strategian mukaisesti 1,7 litraa raakavettä per tuotettu juomalitra. Tutkimme mahdollisuutta hyödyntää kierrätettyä vettä ns. teknisenä vetenä esimerkiksi tuotantotilojen siivouksissa. Vedenkäyttömme on tehostunut 8 % vertailuvuodesta 2015.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Otimme vuonna 2018 talteen lämpöä 9 100 MWh, mikä kattoi noin viidesosan lämmönkulutuksestamme.  Sitä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Loput tarvitsemastamme lämpöenergiasta ostamme Keravan Energialta, ja se on tuotettu puuhakkeella, turpeella ja maakaasulla.

Merkittävimmät energiansäästötoimenpiteet kohdistuivat ilmanvaihdon modernisointiin, LED-valaistuksen asentamiseen ja prosessimuutoksiin panimossa ja täyttöosastolla. Käyttämämme sähkö on ostettu nollapäästöiseksi uusiutuvan energian sertifikaateilla. Myös lämpöenergia voitaisiin ostaa hiilivapaaksi uusiutuvan energian sertifikaateilla. Olemme kuitenkin selvittäneet myös mahdollisuuksia rakentaa biovoimalaitos panimomme yhteyteen, ja meillä on jo ympäristölupa laitosta varten.

Pääosa Sinebrychoffien juomien valmistuksen ja jakelun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä muodostuu muualla kuin panimossa: valmistuksen osuus on ainoastaan 7 % .

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Viljelijä Petri Arovuori

KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävälllinen olut

Suomen vanhimman Jouluoluen ohramaltaan voi jo 11. kerran jäljittää nimikkotilalle. Vuoden 2018 KOFF Jouluoluen ohra tuli viljelijä Petri Arovuoren tilalta Hausjärven Oitista.

Jouluoluen viljelijä valittiin jälleen mallastaja Viking Maltin auditoimista mallasohran sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi näin jäljittää pellosta pöytään. Hausjärvellä Oitin kylässä sijaitsevan Petri Arovuoren sukutilan Harbinger-ohra täytti kaikki Sinebrychoffin yhdessä BSAG:n (Baltic Sea Action Group) ja Viking Maltin kanssa asettamat vaatimukset.

Sinebrychoffin oluen tuotanto on riippuvainen luonnosta saatavista raaka-aineista: puhtaasta vedestä ja suomalaisesta ohramaltaasta. Vuodesta 2014 Sinebrychoff on tehnyt yhteistyötä Elävä Itämeri -säätiön eli Baltic Sea Action Groupin (BSAG) kanssa ja sitoutunut edistämään Itämeren hyvinvointia.  BSAG:n hyväksymänä tuotteena KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävällinen lähiolut.

Vähemmän on enemmän – pakkauksia optimoidaan

Pakkausten valmistuksen ja hävittämisen osuus Sinebrychoffin juomien arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 39 %. Vuonna 2018 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 15 100 tonnia, ja määrä jakaantui materiaaleittain seuraavasti (luvut tonnia):

  • Metalli 6 600
  • Muovi 4 100
  • Lasi 2 200
  • Pahvi 2 200

Kun muutoksia tehdään suurten volyymien tuotteissa, pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys. Sinebrychoff jatkoi Coca-Cola-juomien pakkaamista pulloihin, joiden kaulaosaa lyhennettiin vuoden 2017 lokakuussa neljällä millillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Näillä toimenpiteillä vähennettiin markkinoille tuodun muovin määrää vuonna 2018 noin 490 000 kiloa. Tavoitteemme oli 580 000 kiloa. Eron syynä ovat ennusteen epätarkkuus ja se, että korkkien muovisen sulkimen painoksi tuli 1,9 gramman sijaan
2,2 grammaa.

Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää materiaalivalinnoilla. Tästä syystä Coca-Cola-pulloissa käytetään kierrätettyä muovia ja biopohjaista muovia. Kierrätetyillä PET-pulloilla on pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavan kokoisilla lasi- tai alumiinipakkauksilla. Muovin kierrätysteknologia on kehittynyt pitkälle ja PET-pullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 90 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen.

Neljän millimetrin muutos säästi 490 000 kiloa muovia vuonna 2018.

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! Hiilidioksidin omavaraisuusasteemme 2018 oli 49 % ja tavoite vuodelle 2019 on 53 %. Hiilidioksidin kierrätys on myös osa Baltic Sea Action Groupille tekemäämme sitoumusta.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2018

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä! Lisäksi julkaisemme Kestävästi Keravalta uutiskirjettä, jonka sisältöön voit tutustua sen linkistä, voit tilata uutiskirjeen itsellesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@sff.fi ja pyytämällä mukaan!