Menu
001 SFF pelto Petri Arovuori 8-2018 LOW RES.jpg

Sinebrychoff ja ympäristö 2018

Together Towards ZERO

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO, eli yhdessä kohti nollaa. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, vedenkäyttöämme, vastuutonta juomista ja työtapaturmia. Together Towards ZEROn tavoitteena on mm. poistaa hiilenkäyttö konsernissa kokonaan, puolittaa vedenkäyttö , saada aina alkoholiton olut tarjolle yhdessä muiden oluiden kanssa ja vähentää tai jopa poistaa työtapaturmat konsernissamme, eli myös Sinebrychoffilla, vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Together Towards ZEROssa on neljä suurta teemaa, joista kaksi liittyy ympäristöön.

Vedenkäyttömme suunniteltu väheneminen 2030 mennessä.

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: vuonna 2017 raakavettä kului 2,3 litraa tuotettua juomalitraa kohti. Vuoden 2018 tavoite on sama 2,3 litraa per tuotettu juomalitra, mutta viimeistään vuonna 2022 on tarkoitus päästä 2,05 litraan per tuotettu juomalitra. Pitkän aikavälin tavoite on Together Towards ZERO -strategian mukaisesti 1,7 litraa raakavettä per tuotettu juomalitra.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Lämpöpumppujen avulla saadaan kerättyä talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa. Talteen otetulla lämmöllä lämmitetään kiinteistöt 83 %. Lämmönkulutus aleni 2017 noin 40 GWh:sta noin 32 GWh:iin.

Lisäsäästöjä tavoitellaan prosessien tehostamisella ja optimoinnilla. Hiilivapaaksi panimoksi vuoteen 2022 mennessä päästään esimerkiksi korvaamalla fossiilisilla raaka-aineilla tuotettu lämpöenergia uusiutuvan energian sertifikaateilla. Sinebrychoff tutkii myös mahdollisuutta rakentaa biovoimala panimon yhteyteen.

Pääosa Sinebrychoffien juomien valmistuksen ja jakelun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä muodostuu muualla kuin panimossa: valmistuksen osuus on ainoastaan 7 % .

Operaattori Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Viljelijä Petri Arovuori

KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävälllinen olut

Suomen vanhimman Jouluoluen ohramaltaan voi jo 11. kerran jäljittää nimikkotilalle. Vuoden 2018 KOFF Jouluoluen ohra tulee viljelijä Petri Arovuoren tilalta Hausjärven Oitista.

Jouluoluen viljelijä valittiin jälleen mallastaja Viking Maltin auditoimista mallasohran sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi näin jäljittää pellosta pöytään. Hausjärvellä Oitin kylässä sijaitsevan Petri Arovuoren sukutilan Harbinger-ohra täytti kaikki Sinebrychoffin yhdessä BSAG:n (Baltic Sea Action Group) ja Viking Maltin kanssa asettamat vaatimukset.

Sinebrychoffin oluen tuotanto on riippuvainen luonnosta saatavista raaka-aineista: puhtaasta vedestä ja suomalaisesta ohramaltaasta. Vuodesta 2014 Sinebrychoff on tehnyt yhteistyötä Elävä Itämeri -säätiön eli Baltic Sea Action Groupin (BSAG) kanssa ja sitoutunut edistämään Itämeren hyvinvointia.  BSAG:n hyväksymänä tuotteena KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävällinen lähiolut.

Vähemmän on enemmän – pakkauksia optimoidaan

Pakkausten osuus tuotantoketjun hiilidioksidipäästöistä on 39 %. Sinebrychoffilla on kehitetty ja tehostettu pakkausmateriaaleja sekä niiden käyttöä pitkään. Pakkaussäästöt vuonna 2017 olivat 597 000 kiloa. Tavoitteet ylitettiin yli viisinkertaisesti, kun alkuperäinen tavoite oli 115 000 kiloa.

Merkittävät säästöt on saatu uudistamalla virvoitusjuomien kierrätysmuovipullot. Lokakuusta 2017 alkaen Coca-Colat ja muut virvoitusjuomat on pakattu pulloihin, joiden kierreosa on matalampi kuin ennen. Pulloissa on myös matalammat korkit.

Uudistuksen myötä Sinebrychoff käyttää juomapulloissaan yli 580 000 kg vähemmän muovia vuodessa, mikä vastaa määrältään yli 24 miljoonassa puolen litran Coca-Cola-pullossa käytettyä muovia. Kaikki uudet pullot ovat pantillisia ja kierrätetään käytön jälkeen materiaalina uudelleen.

Matalampi Cokis-korkki vähentää muovia merkittävästi.

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! Hiilidioksidiomavaraisuustavoite vuodelle 2018 on 50 %. Hiilidioksidin kierrätys on myös osa Baltic Sea Action Groupille tekemäämme sitoumusta.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2017

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä! Lisäksi julkaisemme Kestävästi Keravalta uutiskirjettä, jonka sisältöön voit tutustua sen linkistä, voit tilata uutiskirjeen itsellesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@sff.fi ja pyytämällä mukaan!