Menu
002 Panimomestarit 10-2017.jpg

Panimomestareista on moneksi

Oluenvalmistuksesta vastaa panimomestari. Panimomestarikoulutuksen käynyt voi kuitenkin toimia monessa muussakin tehtävässä. Sinebrychoffilla työskentee tällä hetkellä yhdeksän panimomestaria, jotka toimivat hyvin erilaisissa tehtävissä.

Panimomestarin titteliä ei voi käyttää kuka tahansa olutta valmistava, vaan kyseessä on samanlainen arvo kuin vaikkapa diplomi-insinööri, jota varten on käytävä hyväksytty koulutus. Sinebrychoffin panimomestarit ovat käyneet koulunsa USA:ssa, Tanskassa ja Saksassa. Esitimme Sinebrychoffin panimomestareille viisi kysymystä!

Heikki Vuokko (ylärivissä 1. vasemmalla)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
2007 kesätöihin panimo-operaattoriksi.

Missä tehtävässä olet nyt?
Kehityspäällikkö. Tuotannon kehityspäällikkö vastaa tuotantoprosessien parannus-  ja kehityshankkeista, sekä oluiden tuotekehityksestä.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Scandinavian School of Brewing, Kööpenhamina 2017.

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Tärkein juttu on oluen hyvä ja tasainen laatu, jolla taataan aina yhtä maukas olutkokemus.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Koff APA ja Budvar Lager.

Harry Berg (ylärivissä 2. vasemmalla)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
Ensimmäinen tuleminen oli 1986 pari viikkoa ennen kuin täytin 21v. Tulin työhönottoon kyselemään kuorma-autonkuljettajan paikkoja, mutta ne olisivat olleet Kivenlahdessa ja minä asuin Kontulassa, joten minulle kaupattiin panimotyöntekijän paikka, joka siis silloin oli Hietalahdessa.

Missä tehtävässä olet nyt?
Panimomestari , käyminen & suodatus. Huolehdin siitä, että hiivalla on puhdasta, sopivan lämpöistä ja hyvää ravintoa ja että se pääsääntöisesti poistuu ennen oluen täyttöä pulloon, astiaan tai tölkkiin.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Kemian prosessinhoitaja 1980 – 1982 Käpylän Ammattikoulu; Prosessi-insinööri 1987 – 1991 Kokkolan TOL; Panimomestari Pohjoismainen panimokorkeakoulu 2008 – 2009.

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Hienoa on se, kun kuluttaja maksaa tekemästämme oluesta omalla rahalla mielellään vähän korkeamman hinnan, kuin jostain toisesta oluesta.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?

Cask Conditioned -portteri ja Karpaloportteri entisen tuotantojohtajamme Esko Pajusen läksiäisiksi olivat hienoja erikoisoluita. Muiden tekemistä olen yleensä pitänyt vehnäoluista. Maistuu sekä belgialaistyyppinen Hoegaarden, että baijerilaiset versiot. Vaikka Hofbräuhaus Münchenissä on melkoinen turistirysä, niin heidän vehnäolut terassilla lämpöisenä kevätpäivänä on oiva kokemus.

Tapio Kangas-Heiska (joukon keskellä)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
Toukokuussa 1981, slangaajaksi (kesätyöntekijä)

Missä tehtävässä olet nyt?
Panimomestari, Brewing & Processing. Vastaan panimotuotteiden ja virvoitusjuomien valmistuksesta.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Doemens, München 1995/96

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Panimomestarin ammatti on perinteinen käsityöläisammatti. Tekemällä oluita ja virvoitusjuomia ne oman käden tuotteet leviävät miljoonien suomalaisten nautittavaksi.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Tätä kysymystä ei pitäisi koskaan esittää panimomestarille. Kysymys on tietyllä tapaa sama kuin jos isältä tai äidiltä kysyttäisiin, että kuka lapsista on rakkain. Jokaiselle oluelle löytyy käyttötilanne ja juuri se ruoka johon ne sopivat parhaiten. Viimeisen reilun kolmenkymmenen vuoden aikana olemme tehneet lukuisia loistavia ja aikaansa edellä olleita oluita. Niistä ehkä päällimmäisenä on 175 v. juhlaolut 1,5 litran pullossa ja ensimmäinen 8,0 %:n Pääsiäisolut. Nykyisistä oluista parhaiten oluen perustarkoitusta (janonsammutus ja nautinto) täyttävät KOFF 4,5 % ja Sinebrychoff Porter.

Rauno Sillanpää (ylärivissä oikealla)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
10.1.1989 Porin laadunvalvontapäällikön (Ansa Toivola) äitiysloman sijaiseksi.

Missä tehtävässä olet nyt?
QESH Manager, eli vastaan laadusta, ympäristöstä, työturvallisuudesta sekä tuotantoyhtiön tutkimus- ja kehityshankkeista.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
2002 – 2003 Kööpenhamina.

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Tärkeintä on ollut varmistaa tuotteidemme ensiluokkainen laatu ja pystyä vastaamaan kuluttajiemme alati muuttuviin vaatimuksiin.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Sinebrychoff Porter on hieno esimerkki tuotteesta joka on kiinnostava ja haluttu vielä kuusikymppisenäkin.

Anders Grönqvist (alarivin 1. vasemmalla)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
13.4.1981 käyttöinsinööriksi Hietalahden panimolle erilaisten tuotantolaitteistojen käyttöönottoja varten.

Missä tehtävässä olet nyt?
Kehityspäällikkönä lakiasiainosastolla. Käytännössä valvon juomien, sekä omien että edustamiemme tuotemerkkien, lainmukaisuutta raaka-aineiden, reseptien, spesifikaatioiden ja pakkausmerkintöjen osalta.
Vastaan viranomaisyhteyksistä liittyen juomien teknisiin ominaisuuksiin ja luokitteluun.  (Anders jäi eläkkeelle 31.12.2017 – kiitos Andersille 36 vuoden upeasta panimourasta!)

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, Kööpenhamina, 1983-1986

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Spesifikaatioiden laatiminen ja ylläpito, että olisivat samalla realistisia mutta eivät turhan löysiä, jotta laatumielikuva pysyisi korkealla.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Koff III ja Franziskaner Hefe-Weissbier.

Paula Hantula (pikkukuva)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
2000 tulin ekan kerran kesätöihin panimo-operaattoriksi. Useamman kesän jälkeen sitten 2003 maaliskuussa aloitin vakituisesti panimon työnjohtajana

Missä tehtävässä toimit nyt?
Työskentelen tällä hetkellä Carlsberg Global Business Servicellä Tuotannon Business Process Managerina Nordic-tiimissä. Olen siis kaikkien Pohjoismaiden tuotannon BPM. Muun muassa olen mukana järjestelmien ja prosessien kehityksessä, autan järjestelmien ongelmatilanteissa ja luon  tuotannon SAP-järjestelmän käyttöoikeudet.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Opiskelin Kööpenhaminassa 2006 - 2007 Skandinavian School of Brewingissä.

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Aina tulee eteen jotain uutta ja omaa osaamista saa kehittää päivittäin. Olen myös ylpeä työskennellessäni näin isossa konsernissa. On mahtavaa tehdä töitä ihmisten kanssa ympäri Eurooppaa.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Tuborg Classic perinteisestä tanskalaisesta lasipullosta on kaikkien aikojen suosikki!

Rainer Kiiskilä (eturivi keskellä)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?

14.5.1985 prosessipäälliköksi Pyynikin Panimolle Tampereelle.

Missä tehtävässä olet nyt?
Panimomestari. Varsinainen vastuualueeni on olut ja perusviinien alkuprosessi. Raaka-aineet ja vierteenvalmistus.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
1998 Siebel Institute of Technology.Chigaco, Illinois USA

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Jokainen päivä on uusi ja erilainen. Raaka-aineiden satovaihtelut, hiiva ja käymisprosessi pitävät mielenkiinnon yllä.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Valikoimastamme jo poistunut Koff Light IV A sekä Sinebrychoff Porter

Saara Pöyri (eturivi oikealla)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?
Marraskuussa 2005 Prosessitutkijaksi

Missä tehtävässä olet nyt?
Tuotekehityksen Group Manager

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Valmistuin Kööpenhaminan Scandinavian Brewing Schoolista 2013

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Mielenkiintoisinta on tehdä olutta ja muita juomia kuluttajien mieltymysten mukaisiksi mutta samalla haastaa kuluttajia ja kehittää makutottumuksia, jotta juomakulttuurin koko kirjo saataisiin esille.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
Sinebrychoff Porter

Bo Ranta (pikkukuva)

Koska olet tullut Sinebrychoffille töihin ja mihin tehtävään?

Kesätöihin keittohuoneapulaiseksi vuonna 1982, vakityiseksi panimon prosessi-insinööriksi 1988.

Missä tehtävässä olet nyt?
Tuotantojohtaja: vastaan tuotteiden valmistuksesta raaka-aineista varastoon asti.

Koska ja missä olet käynyt panimomestarikoulun?
Scandinavian school of Brewing 1983 - 1984

Mikä oluen/juomienvalmistuksessa on tai on ollut sinulle tärkeintä tai haastavinta?
Pitää huoli siitä, että prosessimme on kyvykäs toimittamaan kuluttajalle aina laadukkaan tasalaatuisen juoman.

Oma suosikkiolut kautta aikojen Sinebrychoffin ja muiden valikoimasta?
KOFF Light A ja Koff Lite.

 

 

 

 

 

 

Paula Hantula

Bo Ranta