Menu
Jouluolut 2017 Puputit 4.jpg

Itämeriystävällinen KOFF Jouluolut

Yhdessä BSAG:n ja Viking Maltin kanssa

Vuoden 2017 KOFF Jouluoluen ohra tulee Heikki ja Pauliina Puputin NiittyFarmin tilalta Eurasta.  Suomen vanhimman Jouluoluen ohramaltaan voi jo 10. kerran jäljittää tietylle tilalle.

Jouluoluen viljelijä valittiin jälleen mallastaja Viking Maltin auditoimista mallasohran sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi jäljittää pellosta pöytään. Puputtien tilan ohra täytti kaikki Sinebrychoffin yhdessä BSAG:n (Baltic Sea Action Group) ja Viking Maltin kanssa asettamat vaatimukset.

”Oli hienoa kun Viking Maltilta soitettiin vuodenvaihteessa, että meidät valittiin viljelijöiden joukosta Jouluoluen ohran toimittajaksi, itsekin kun olen oluen ystävä. Auditointi sujui hyvin, meillä ovat ympäristöasiat olleet aina kunnossa”, Heikki Puputti kertoo.

Puputit viljelevät Eurassa kolmannessa polvessa, tila on evakkotila, jonne Heikin isovanhemmat sodan jälkeen asettuivat. Ohran lisäksi tilalla viljellään muun muassa vehnää, kuminaa, rapsia ja ruista. Niittyfarmin pääelinkeino on kuitenkin siipikarja.

”Suomalainen ruoka on minun mielestäni aina lähiruokaa, etäisyydet täällä ovat kuitenkin niin lyhyitä. Siten myös kotimainen olut on lähijuomaa, kuten etiketissäkin sanotaan. Suomalaiset arvostavat sitä, että tietävät, mistä ruoka ja juoma tulee”, Heikki Puputti sanoo.

Tilan mallasohra on Tipple-lajiketta, ja sitä on 100 hehtaaria.

”Satokausi 2016 oli kelien suhteen erityisesti läntisessä Suomessa menestyksekäs. Paikoin alkukasvukaudesta ohra kärsi runsaista sateista ja jyväkoko jäi keskiarvoja alhaisemmaksi. Puputtien Tipple-ohra onnistui erinomaisesti sadon laadun puolesta. Jyvät olivat isokokoisia, itävyys korkea ja valkuaispitoisuus mallastus- ja panimoprosessin kannalta optimissa ", kertoo Viking Maltin viljan hankintapäällikkö Sanna Kivelä.

Sinebrychoffin Jouluolut on nyt KOFF Jouluolut, mutta resepti pysyy samana kuin on ollut jo koko 30-vuotisen ikänsä aikana. Etikettiä on myös samalla uudistettu. Jouluolut on saatavilla kierrätyslasipullossa ja tölkissä.

BSAG:n hyväksymänä tuotteena KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävällinen lähiolut.

Tila-auditoinneilla varmistetaan ketjun tuoteturvallisuus ja edistetään hyviä viljelykäytäntöjä, joilla voidaan vähentää ympäristökuormitusta ja suojella vesistöjä. Sinebrychoff on sitoutunut Itämeren hyvinvointiin ja allekirjoittanut Itämeri-sitoumuksen.

Sinebrychoffin oluen tuotanto on riippuvainen luonnosta saatavista raaka-aineista: puhtaasta vedestä ja suomalaisesta ohramaltaasta. Itämeren hyvinvointiin Sinebrychoff on kiinnittänyt erityisesti huomiota Itämeri-sitoumuksen myötä. Vuodesta 2014 Sinebrychoff on tehnyt yhteistyötä Baltic Sea Action Groupin (BSAG) kanssa käyttääkseen omaa osaamistaan Itämeren tilan parantamiseen.

”Sitoumuksemme koskee vedenkäytön tehokkuuden kehittämistä, oluen valmistuksessa syntyvän hiilidioksidin talteenottoa sekä Itämeri-näkökulman ottamista mukaan tila-auditointeihin, jotka toteuttaa niin ikään Itämeri-sitoumuksen tehnyt mallastoimittajamme Viking Malt” kertoo Sinebrychoffin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska.