Menu
Olut ja juusto.jpg

Juustopruuvi

Olut- ja juustopruuvi

Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutamien perusohjeiden seuraaminen. Miedolle juustolle valitaan mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, voimakasmakuisen juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen.

Vehnäolut ja vuohenjuusto on klassikkoyhdistelmä, ja vehnäolutta tai vaaleita lageroluita kannattaa kokeilla myös juustoruokien kanssa.

Juustojen kanssa nautittavaa olutta valittaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota oluen alkoholiprosenttiin. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen, ja samalla alkoholi leikkaa juuston rasvan makua. Rasvaiset ja voimakkaat juustot saavatkin hyvän seuralaisen esimerkiksi belgialaisista ale-oluista, joissa alkoholia on 6-12 prosenttia.

Näin kokoat olut- ja juustolautasen

Juustotarjottimelle valitaan 4-6 erityyppistä juustoa oluiden seuraksi.

Juustolautasella pitää olla myös miedompia juustoja, koska kaikki eivät pidä voimakkaista mauista. Hyvä perussetti on yksi sinihomejuusto, yksi brie-tyyppinen juusto ja yksi kova, pitkään kypsytetty juusto.

Näiden seuraksi kannattaa valita vahva belgialainen ale, kuten Leffe Blonde, tumma, paahteinen olut, kuten esimerkiksi Sinebrychoff Porter ja kolmanneksi joku oluterikoisuus, vaikkapa Sinebrychoff-Brooklyn Two Tree Porter.

Juustot otetaan aina huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua; kylmässä juustossa maku ei pääse esille.

Olut- ja juustopruuvia varten juustot leikataan kuutioiksi ja annostellaan lautaselle. Jos tarjoat juustot tarjottimella, jokaiselle tarjottavalle juustolle kannattaa varata oma veitsi. Maku siirtyy helposti juustosta veitseen ja edelleen seuraaviin juustoihin, jos kaikkia leikataan samalla veitsellä.

Juustojen ja oluen seuraksi sopivat hedelmät, esimerkiksi viikunat, päärynät ja omenat, sekä pähkinät ja erilaiset hillot. Lisäksi esillä on hyvä olla leipää ja erilaisia keksejä.

Kokeile näitä yhdessä

Kovat kypsytetyt juustot: Leffe Blonde, Tosi Vahva Karhu
Sinihomejuustot: Brooklyn East India Pale Ale
Vuohenjuusto:Hoegaarden Witbier, muut vehnäoluet
Savujuustot: Guinness Draught, Nikolai Tumma Lager
Pippurijuustot: Nikolai Tumma Lager, Guinness Draught
Miedot juustot, pähkinäiset juustot: Kilkenny Irish Beer, Nikolai Tumma Lager
Juustoruoat: KOFF, Carlsberg, Nikolai Vaalea Lager Luomu, Budweiser