Menu
008 Sinebrychoff kes+ñkuvia 8-2016 HIGH RES.jpg

Olut- ja ruokapruuvi

Hyviä oluisiin yhdistettäviä ruoka-aineita ovat erilaiset juustot, makkarat ja myös suklaa. Tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin erikseen. Maistamisessa tärkeimmässä roolissa ovat omat aistit.

Valitse pruuvillesi teema. Oluet voivat olla tietyn maan tai maanosan oluita tai saman oluttyypin oluita. Voit rakentaa olut ja ruoka-pruuvin myös oluiden eroavaisuuksien varaan ja arvioida eri oluttyyppejä keskenään tai samaan oluttyyppiin kuuluvia oluita keskenään. Myös ruoat voivat olla eri maan tai maanosan tuotteita tai esimerkiksi eri juusto- tai makkaratyyppejä.

Valitse arvioitavaksi 4-6 olutmerkkiä ja 4-6 juustoa tai makkaraa. Niiden pruuvaus kestää noin 1-2 tuntia.

Järjestä maistelu illanvieton alussa ennen ruokailua, jolloin makuaistit ovat valppaimmillaan. Kahvi ja savukkeet turruttavat makuhermot, joten niitä kannattaa välttää ennen aloitusta.

Oluita ja ruokia voidaan maistella yksi olut kerrallaan keskustellen tai niin, että jokainen maistaa kaikki oluet ja niiden ruokaparit, ja keskustelu käydään vasta sen jälkeen. Maistelu etenee kevyestä tuhdimpaan. Huomio kiinnitetään oluen ja ruokaparin yhteensopivuuteen ja makujen harmoniaan. Pruuvissa olut pitää nielaista, koska ainoastaan näin voidaan aistia kokonaisvaltaisesti myös katkeruus ja jälkimaku.

Varaa pruuviin

  • Jokaista olutmerkkiä 5-10 cl/hlö.
  • Tulppaaninmuotoiset lasit, jokaiselle oluelle omansa.
  • Jokaista ruoka-ainetta pari suupalaa/hlö.
  • Patonkia tai voileipäkeksejä makuhermojen neutraloimiseen.
  • Valkoiset alustat ja kirkas valaistus oluen värin määrittelemistä varten.
  • Muistiinpanovälineet.
  • Puoli- ja täysisokkopruuviin foliopaperia, maalarinteippiä ja tussi.