Menu
6mr-start1920.jpg

Sailing for a Better Tomorrow

Nicolas Sinebrychoff Challenge jo vuodesta 1888

6mR-klassikkoveneet kisaavat maailmanmestaruudesta Hangossa 2.−9. elokuuta, 200-juhlavuottaan viettävä Sinebrychoff pääsponsori

6mR-luokan veneet eli niin sanotut kuutoset mittelivät MM-kisoissa Hangossa. Kisan saaminen Suomeen oli luontevaa. ”Kuutosilla on jo yli satavuotinen historia Suomessa. Venemalli on ollut erittäin keskeisessä roolissa kilpapurjehdusharrastuksen kehittymisestä asti”, Ossi Paija 6mR-liitosta painottaa.

Kuutoset ovat olleet kansainvälisesti mitattuna hyvin aktiivisia Suomessa, ja täällä on tälläkin hetkellä maailman isoin klassisten kuutosten laivasto eli lähes 40 venettä. Myös kansainvälisiä osallistujia tuli runsaasti kisoihin. Ilmoittautuneita oli yhteensä 48 venekuntaa eli purjehtijoita kisassa on noin 250.

Mukana MM-mittelöissä Hangossa oli hyvin nimekkäitä veneitä ja purjehtijoita. Hallitseva MM- ja EM-tittelien haltija, Espanjan emerituskuningas Juan Carlos saapui Hankoon puolustamaan mestaruuttaan. Hänen taktikkonaan on tyypillisesti toiminut Ross McDonald, joka on myös voittanut hopea- ja pronssimitalit olympialaisten star-luokassa. 

Myös kaikkien aikojen legendaarisin 6mR-vene eli Sparkman & Stephensin suunnittelema Goose saapui Suomeen Yhdysvalloista. Vene ei ole ollut Suomessa sitten 1950-luvun, ja se antoi olympiamitalisti Eric Jespersenin kipparoimana erittäin kovan vastuksen. Suomesta mukana oli muun muassa kaksinkertainen 6mR-maailmanmestari Henrik Tenström miehistöineen Sara af Hangö -veneellä. Veneen kokeneesta miehistöstä jokainen on osallistunut vähintään yhteen Whitbread Round the World -kilpailuun. 

MM-kisojen esikisana toimi vuodesta 1888 lähtien purjehdittu Nicolas Sinebrychoff Challenge, jonka voittopokaali on maailman toiseksi vanhin yhä kierrossa oleva urheilupokaali America’s Cup -pokaalin jälkeen. Esikisa purjehdittiin lauantaina ja sunnuntaina 3.-4.8. Sinebrychoff Challenge 2019 -voittajaksi purjehti NJK:n Djinn, jonka kapteenina toimi Karl Gustaf Pihl. Miehistössä olivat Georg Tallberg, Thomas Castren, Oscar Andersin ja Hema Virkkunen.

”Purjehdus on osa tänä vuonna 200 vuotta täyttävän Sinebrychoffin perintöä, siksi päätimme sponsoroida myös MM-kisaa.  Yhteiseksi teemaksi valitsimme 6mR-liiton kanssa Sailing for a Better Tomorrow, jonka alle mahtuu niin ilmaston kuin Itämeren suojelu. Olen iloinen, että saimme myös BSAG:n eli Baltic Sea Action Groupin kisojen yhteistyökumppaniksi”, viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström Sinebrychoffilta kertoo.

Muita yhteistyökumppaneita olivat muun muassa Finnlines ja Åbo Båtvarv.

Nicolas Sinebrychoff Challenge -pokaali on maailman toiseksi vanhin urheilupokaali.

Nicolas Sinebrychoff 1856 - 1896

Sinebrychoff Challengen voittaja Djinn

6mR-purjeveneitä kisaamassa merellä

Djinnin miehistö pokaalin kanssa